14.4 C
Botoșani
8 septembrie, 2024

Un medic din Botoșani uimește după o tragedie. Chirurgii au voie să doarmă în gardă

Publicat la 19 august 2023, 17:49

Un chirurg de la Spitalul din Botosani a spus medicii au voie sa doarma in garda.. Sursă Facebook

Vineri, la Spitalului Județean din Botoșani, o tânără de 25 de ani, însărcinată a murit la scurt timp de la internare, în condiții suspecte. Polițiștii au deschis o anchetă.

Femeia cu pricina a fost internată în spital, unde medicii i-au spus că mai poate să aștepte până dimineața, deoarece starea ei nu este așa de gravă. În cursul nopții, pacienta a murit. Cazul a ridicat multe semne de întrebare despre profesionalismul unor medici care tratează pacienții cu foarte multă nepăsare.

La scurt timp, de la acest episod tragic, doctorul Iulian Preda, șeful Secției de Chirurgie din cadrul

„Mavromati” din Botoșani, a explicat că doctorii pot să și doarmă în gardă, deaorece nu sunt roboți să stea 24 de ore, fără să facă nimic.

„S-au făcut niște comentarii foarte interesante și ni s-a spus că doctorii nu au voie să doarmă în gardă. Ba să știți că trebuie să doarmă în gardă. Nu putem sta 24 de ore din 24 în poarta spitalului și să vă așteptăm cu pâine și sare. Vă dau definiția gărzii. Se cheamă odihnă activă a medicului în perioada de gardă. Deci chirurgii și alți colegi de pe alte specialități trebuie să se odihnească. Gândiți-vă că stați 24 de ore treji, nefăcând nimic”, a declarat dr. Iulian Preda.

Medicul a fat exemplul de la

unde cei opt chirurgi trebuie să facă 60 de gărzi, asta pentru că doi dintre colegii lor se află în concediu medical.

Mentalitate de feudal

Șeful Asociației Pacienților, Vasile Barbu a declarat despre afirmațiile făcute de medicul Preda, de la

, că sunt tipice sistemului feudal, unde stăpânul poate să facă orice.

Barbu a mai spus că nu există niciunde, scris negru pe alb, că medicii pot dormi în timpul gărzilor efectuate în spitale, timp în care pot apărea urgențe majore care trebuie rezolvate rapid.

„Nu vrea și pijamale de serviciu domnul doctor Iulian Preda, șeful secției de Chirurgie Generală în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani? Mentalitate de feudal al spitalului de provincie din timpurile trecute, aroganță și nesimțire! Aș vrea să-mi spună cineva dacă există protocoale medicale, standarde de calitate, cărți de medicină, în care să se prevadă că medicul poate dormi în timpul gărzii. Dacă da, atunci propun să le asigurăm acestor medici mobilier de dormitor, paturi confortabile, aer condiționat”, a spus Barbu.

Salariile medicilor nu sunt de neglijat

Nici salariile mari ale medicilor, care ajung acum la mii de euro, în fieacare lună, nu a fost uitate de șeful Asociației Pacienților.

”Aaa, să nu uităm, salarizarea, salarizarea să fie făcută identic (sau ceva mai motivant) cu salarizarea acelor medici care pe timpul gărzii nu au timp să bea un pahar cu apă, având multe cazuri grave. Eventual, dacă ei insistă, să li se dea și spor pentru burnout. (…) Ne mai întrebăm de ce avem un sistem atât de viciat și criminal pe alocuri, mai cu seama în spitalele de provincie?”, a mai comentat Barbu.

Sursa: https://evz.ro/medic-socheaza-chirurgii-garda.html

Ultimă oră

Același autor