Șase fete care știu să mânuiască drujba, să cepuiască sau să fasoneze un buștean, activități care fac parte din programul zilnic al elevelor de la Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, vor reprezenta România la un concurs internațional de profil.
Sursa foto: Facebook/ Forestmania
Șase adolescente de liceu, care din toamna anului trecut se pregătesc pentru participarea la un concurs european destinat tinerilor silvicultori, ce va reuni elevi din 24 de țări, vor reprezenta țara noastră la probe mai puțin obișnuite relatează
Iulia Moisa, Ioana Scheuleac, Ana Cirstinaru, Petronela Lesenciuc și Diana Boca, din clasele a IX-a și a XI-a, alcătuiesc echipa de fete cu care colegiul din Câmpulung Moldovenesc se va prezenta la Concursul Internațional de Competențe în Silvicultură ce va fi găzduit, în acest an, în premieră în
, chiar de liceul lor.
Pe fete le așteaptă peste 20 de probe (Mânuirea motoferăstrăului constând in cinci subprobe: schimbarea lanțului, tăierea de precizie a buștenilor, tăierea combinată a buștenilor, doborârea unui arbore/ catarg, cepuirea bușteanului și Traseul forestier constând în 16 subprobe de perspicacitate, abilități și cunoștințe silvice: calcularea vârstei arborelui, înălțimea arborelui pe picior (m), numărul de arbori la hectar, panta terenului, diametrul, volumul mediu al unui arbore, mărimea unei suprafeţe delimitate, recunoașterea unor specii de arbori, acordarea primului ajutor etc.).
”Începutul a fost un pic mai greu până s-au obișnuit cu motofierăstraiele, până au dobândit anumite cunoștințe, până au asimilat regulile pentru securitatea și sănătatea în muncă. Ele au mai lucrat cu drujba, fiecare acasă, dar după ureche, însă acum totul trebuie făcut într-un mod sigur și organizat. Încercăm să ne pregătim cât mai bine, zilnic și suntem pe drumul cel bun.
De regulă, echipele de fete participă la acest concurs după al doilea an de pregătire, însă noi avem la dispoziție doar câteva luni. Sunt trei eleve de clasa a IX-a și două din clasa a XI-a”, a explicat prof. Cristian Barbu.