16.6 C
Botoșani
16 septembrie, 2024

România, între inundaţii şi secetă: Dobrogea sub ape, Moldova suferă de lipsa apei

În ultimele 48 de ore, Dobrogea a fost lovită de ploi torenţiale, în timp ce alte regiuni ale ţării continuă să se confrunte cu seceta.

Conform Apelor Române, în ultimele 48 de ore, s-au înregistrat în Dobrogea precipitaţii însemnate cantitativ, în interval fiind emise mai multe coduri, inclusiv roşu.

Precipitaţiile centralizate până vineri dimineaţă de la staţiile meteo şi posturile pluviometrice sunt: Mangalia- 48 l/mp, Nuntaşi- 75,5 l/mp, Tuzla- 75 l/mp, 23 august- 90 l/mp, Baia- 42 l/mp şi Baraganu- 48 l/mp.

Vineri, la râul Hamangia, la staţia hidrometrică Tulcea, s-au înregistrat 42 l/mp, Râul Teliţa, la staţia hidrometrică Poşta Constanţa- 30 l/mp, Râul Slava, la staţia hidrometrică Ceamurlia – 30 l/mp.

În acelaşi timp, Dunărea la staţia hidrometrică Cernavodă, are -1,14 metri şi mai are o rezervă de 48 cm până la aplicarea treptei I de restricţii.

În acelaşi timp, pe 36 de secţiuni din cele 120 de monitorizare ale secetei (relevante pentru asigurarea resurselor de apă pentru alimentarea populaţiei) se înregistrează fenomene de secare.

Cele patru secţiuni de râuri (râul Sabar la staţia hidrometrică Poenari şi râul Glavacioc la staţia hidrometrică Crovu- Apele Române Argeş-Vedea, râul Bahlui la staţia hidrometrică Podu Iloaiei şi râul Miletin la staţia hidrometrică Şipote- Apele Române Prut-Bârlad) rămân complet secate.

Totodată, pe râul Prut, la staţia hidrometrică Fălciu, din spaţiul hidrografic Prut-Bârlad, se înregistrau pe parcursul zilei de ieri precipitaţii de 41,5 l/mp.

Chiar dacă nu ajunge la nivelul secetei din 2022, când în aceeaşi perioadă erau peste 700 de localităţi, regiunea Moldovei rămâne în continuare cea mai afectată (650 de localităţi din care 268 se află în judeţul Botoşani).

Aici, 18 acumulări mici din spaţiul hidrografic Prut-Bârlad au grad de umplere sub 50%, dintre care: Pârcovaci-Iaşi, Soleşti-Vaslui, Hâlceni-Iaşi, Mănjeşti, Cuibu Vulturilor, Pereschiv, Puscaşi, etc.

Coeficientul de umplere la nivel naţional este de aproape 75% faţă de cât era în 2022 în aceeaşi perioadă, respectiv de 70%.

Debitele Dunării la intrarea în ţară sunt vineri de 2700 mc/s şi vor ajunge în jurul valorii de 2300 mc/s în data de 5 septembrie, fiind sub media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s), conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Până în prezent, Apele Române au suplimentat debitele evacuate din acumularea Siriu- Apele Romane Buzau-Ialomita- de la începutul lunii mai asigurând 150 milioane de metri cubi de apă pentru localităţile din aval, dublu faţă de cât a fost reglementat iniţial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 22:40

astăzi, 22:31

astăzi, 21:19

Sursa: https://www.mediafax.ro/meteo/romania-intre-inundatii-si-seceta-dobrogea-sub-ape-moldova-sufera-de-lipsa-apei-22473905

Ultimă oră

Același autor