19.2 C
Botoșani
9 octombrie, 2024

Prima dintre cele 35 de clădiri ale IGSU aflate în risc seismic şi consolidate printr-un proiect derulat în parteneriat cu Banca Mondială, dată în folosinţă în Prahova

2 mar 2023

Detaşamentul de Pompieri Mizil are, începând de joi, o nouă clădire în care pompierii din zonă îşi desfăşoară activitatea. Vechea clădire, încadrată în clasa unu de risc seismic, a fost demolată, fiind ridicat un nou sediu printr-un proiect derulat de IGSU în parteneriat cu Banca Mondială. Clădirea Detaşamentului de Pompieri Mizil este prima dintre cele 35 de clădiri aflate în risc seismic şi care sunt reconstruite sau consolidate prin proiectul derulat în parteneriat cu Banca Mondială, proiect care prevede un credit de 50 de milioane de euro

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat, a fost prezent, joi, la evenimentul de preluare de către Detaşamentul de Pompieri Mizil, a noii clădiri în care această structură din cadrul ISU Prahova îşi desfăşoară activitatea.

Vechiul sediu al Detaşamentului Mizil, construit cu destinaţia de cazarmă în anul 1908, fusese încadrat în clasa I de risc seismic, acesta fiind demolat şi ridicat un nou sediu pe amplasament.

Lucrările de demolare şi construire au început în februarie 2022. Valoarea contractului este de 14,247,929.96 lei, TVA inclusă.

Clădirea pompierilor din Mizil este prima dată în folosinţă dintre cele 35 de clădiri cuprinse în proiectul ”Îmbunătăţirea managementului riscurilor de dezastre”, care face obiectul Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 1 august 2018. Acest acord a fost ratificat prin Legea nr. 307 din 20 Decembrie 2018.

Proiectul se va derula până în noiembrie 2025 şi include un împrumut de 50 de milioane de euro pentru reabilitarea a 35 de clădiri în care funcţionează clădiri ale IGSU.

Dintre acestea, 14 sunt încadrate în clasa de risc seismic I, 21 sunt în risc seismic 2. Conform proiectului, 16 clădiri vor fi demolate şi reconstruite. Printre acestea se numără sediul Detaşamentului de Pompieri Carei, construit în anul 1900, cel al Detaşamentului de Pompieri Tecuci, ridicată la 1893, sau sediu Detaşamentului de Pmpieri Obor din capitală, ridicat în 1934.

Printre clădirile reconstruite se numără sediul ISU Călăraşi, ridicat în 1986, dar şi clădirea administrativă a ISU Argeş, construită în 1978şi cea a ISU Vaslui realizată în 1976

„Nu este un proiect uşor. Sunt foarte multe aspecte administrative, tehnice de rezolvat, am avut o echipă şi o unitate de implementare care a făcut diferenţa şi ne-am permis să realizăm aceste proiecte unde din cele 50 de milioane de euro avem aproape jumătate semnate, angajate şi unde deja începem să cerem rambursarea sumelor care sunt necesare de la Banca Mondială, ceea ce pentru Banca Mondială e cel mai important lucru: să vad că banii alocaţi se folosesc”, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Arafat a subliniat că dintre imobilele incluse în proiectul derulat cu divizia de împrumut a Băncii Mondiale, „multe din clădiri deja sunt în faze avansate de realizare”, printre acestea numărându-se o clădire de la Obor, din Capitală evacuată în anul 2017 pentru că reprezenta un pericol pentru pompierii care lucrau acolo.

Sursa: https://www.news.ro/social/prima-dintre-cele-35-de-cladiri-ale-igsu-aflate-in-risc-seismic-si-consolidate-printr-un-proiect-derulat-in-parteneriat-cu-banca-mondiala-data-in-folosinta-in-prahova-1922400402572023031321038920

Ultimă oră

Același autor