17.8 C
Botoșani
23 iulie, 2024

Patru liceeni bârlădeni, selecționați să realizeze un film de scurtmetraj și un spectacol de teatru

De către

14 martie 2023

Patru elevi de liceu din Bârlad vor participa la Tabăra de arte performative și revelații, ce va avea loc la vară. Doi dintre ei, respectiv Elena Todiruță și Teodora Pechianu, alături de alți opt liceeni din țară vor construi un spectacol de teatru în tabăra de creație din vară, iar ceilalți doi, în speță Ioana Micu și Rareș Chiriac, și alți opt adolescenți din țară vor fi implicați în realizarea unui film de scurtmetraj. Aceștia au fost selecționați din peste 200 de liceeni participanți la proiectul „#experiențaIdeoIdeis”.

Aflat la cea de-a 19-a ediție, proiectul „#experiențaIdeoIdeis”, adresat elevilor de liceu din România și care le propune acestora o metodă de învățare prin artă, a ajuns la începutul acestui an în Bârlad și alte 7 orașe din țară. Timp de 6 zile, în cadrul proiectului, peste 200 de adolescenți au avut ocazia să se conecteze la ei și la ceilalți, prin intermediul jocurilor și exercițiilor propuse de trainerii invitați în orașele lor – artiști și pedagogi din lumea teatrului și a filmului.

În urma participării la Ideo Ideis Capsule de teatru și deșteptări organizate în țară, 20 de liceeni au fost selecționați în următoarele etape. Patru dintre cei care s-au remarcat sunt adolescenți din Bârlad. În această vară, ei vor participa la Tabăra de arte performative și revelații, unde vor crea, sub îndrumarea profesioniștilor din domeniu, un spectacol de teatru și un film de scurtmetraj.

Cei patru bârlădeni sunt Elena Todiruță, Teodora Pechianu, Ioana Micu și Rareș Chiriac. Primele două se numără printre cei zece finaliști selectați pentru a construi un spectacol de teatru în tabăra de creație din vară, alături de alți opt liceeni din țară: Mara Coman (Bistrița), Alexandra Diaconeasa și Cosmin Băicoianu (Roșiorii de Vede), Andra Oneață (Craiova), Alexia Blănariu (Roman), Emerențiana Corlade (Sfântu Gheorghe), Raluca Spiridon (Tulcea) și Patricia Fodoca (Zalău).

În cadrul aceleiași tabere, ceilalți doi bârlădeni vor fi implicați în realizarea unui film de scurtmetraj, alături de alți opt liceeni: Valeria Motofelea (Bistrița), Alexandru Șeicaru și Diana Petcana (Roșiorii de Vede), Irina Jiroveanu (Craiova), Medeea Husaru (Roman), Vlad Țigănuș (Sfântu Gheorghe), Andreea Bondarev (Tulcea) și Ioana Tarba (Hiro), din Zalău.

„Cei 20 de adolescenți au fost selectați de echipa proiectului, alături de trainerii de teatru și film din fiecare oraș, pe baza rezultatelor și implicării acestora în timpul atelierelor, ținând cont și de dorințele și abilitățile specifice exprimate de participanți. Pentru toți ceilalți liceeni care au răspuns invitației de a participa la Capsulele organizate în orașele lor, atelierele din prima etapă a proiectului au reprezentat o bună ocazie de a-și găsi și exprima propria voce. Rezultatele exercițiilor la care au luat parte de-a lungul celor șase zile de ateliere nu s-au lăsat așteptate. Invitați să descrie într-un singur cuvânt experiența participării la ateliere, liceenii și-au exprimat entuziasmul apelând la termeni precum emoție, dezvoltare, conectare, cunoaștere, fericire, libertate, inspirație sau revelație”, au transmis organizatorii.

Printre cei care le-au fost traineri de-a lungul celor șase zile s-au numărat: Vlad Purdel și Patrick Brăila (Bârlad), Nicoleta Hâncu și Nicolae Constantin Tănase (Bistrița), Liviu Romanescu și Tudor Platon (Craiova), Ana Turoș și Cristian Pascariu (Roman), Liviu Chițu și Simona Constantin (Sfântu Gheorghe), Ilinca Prisăcariu și Andreea Lăcătuș (Roșiorii de Vede), Cristina Casian și Claudiu Mitcu (Tulcea), Cristian Grindean și Alex Pintică (Zalău). Fiecare dintre ei a resimțit întâlnirea cu liceenii ca pe o experiență revelatoare, iar cea mai grea misiune lor a fost aceea de a selecta doar 20 de participanți pentru următoarele etape.

„Am avut un sentiment puternic de deja-vu, încă din prima zi, de parcă îi știam pe aproape toți de undeva. Acest sentiment se prea poate să fi fost indicatorul că, într-un spațiu sigur, unde lucrăm împreună, cu implicare, vulnerabilitate, pasiune și creativitate, se poate naște o comunitate puternică și solidară de artiști tineri într-un mediu cel puțin provocator”, a declarat regizorul Patrick Brăila, impresionat de întâlnirea cu adolescenții.

Proiectul „#experiențaIdeoIdeis” va continua cu o nouă provocare pentru cei 20 de liceeni selectați în urma participării la Ideo Ideis Capsule de teatru și deșteptări. Explorarea poveștilor locale va fi principala lor misiune în cele ce urmează. Până pe 31 martie, folosindu-și abilitățile nou dobândite și exprimându-și curiozitatea antrenată intens în timpul atelierelor, liceenii vor deveni culegători de mituri urbane și istorii personale. În căutarea lor, în fiecare dintre cele opt orașe din care provin, participanții selectați vor realiza câte 25 de interviuri cu oameni de toate vârstele. Întrebările adresate vor avea ca principal obiectiv construirea unui tablou care să reflecte relația pe care locuitorii din Bârlad, Bistrița, Craiova, Roman, Roșiorii de Vede, Sfântu Gheorghe, Tulcea și Zalău o au cu orașele lor.

Răspunsurile colectate vor sta la baza a două scenarii, pe care adolescenții selectați le vor transforma în timpul Taberei de arte performative și revelații în două producții artistice: un spectacol de teatru și un film de scurtmetraj. Cele două produse culturale vor fi prezentate în premieră, în luna august, în cadrul Laboratorului din Alexandria, și se vor întoarce pe scenă și pe marele ecran cu ocazia Festivalului național de teatru tânăr.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2023/03/patru-liceeni-barladeni-selectionati-sa-realizeze-un-film-de-scurtmetraj-si-un-spectacol-de-teatru/

Ultimă oră

Același autor