Publicat: 10/12/2024, 11:18
Proiectul de consolidare a serviciilor de sănătate primară a reprezentat mai mult decât o investiție în sănătatea comunităților incluse în proiect. Este, de fapt, o investiție în sănătatea întregii țări, deoarece, în inima unei comunități, sănătatea este fundamentul care susține fiecare individ și prin urmare, întreaga societate.
Intitulat „
a fost lansat pe 25 septembrie 2020, sub coordonarea Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
Implementat cu ajutorul Granturilor SEE 2014 – 2021, proiectul va rămâne un exemplu al bunei colaborări bilaterale dintre entități din România și Norvegia, având un impact semnificativ asupra comunităților vizate.
În efortul de îmbunătățire a accesului echitabil la servicii de asistență medicală primară, inițiativa a adus împreună instituții cu experiență și competențe dovedite, precum Institutul Norvegian de Sănătate Publică, Directoratul Norvegian de Sănătate, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Biroul de țară pentru România. Această colaborare a implicat expertiză și resurse din partea tuturor partenerilor pentru a crea o schimbare durabilă în sectorul sănătății publice.
Principalele direcții strategice de intervenție au fost: îmbunătățirea dovezilor pentru dezvoltarea de politici de sănătate la nivel local și național și consolidarea sistemului de informații în sănătate și a capacităților la nivelul asistenței medicale primare, cu accent pe asistența medicală comunitară, medicina de familie și asistența medicală școlară.
”Acest proiect și-a propus efectuarea a 27 de activități complexe derulate simultan în mai multe regiuni ale țării, iar efortul financiar nu ar fi putut fi acoperit doar din surse naționale, rolul susținerii Granturilor fiind unul crucial. Dintre acțiunile proiectului, aș sublinia importanța anchetei europene cu privire la sănătatea comunității, bazată pe o metodolgie aplicată deja în alte 15 țări”, a explicat Alexandra Cucu, Medic Primar, Conferențiar Universitar, Institutul Național De Sănătate Publică.
În fapt, proiectul a continuat să construiască pe baza rezultatelor unor proiecte anterioare, implementate de către INSP și finanțate din Granturi Norvegiene 2009 – 2014 în cadrul Programului RO 19 Inițiative în domeniul sănătații publice.
Platformă de E-Learning, ghiduri de practică și manuale de asistență esențiale pentru furnizorii de servicii de asistență medicală comunitară
În vederea consolidării rețelei naționale de furnizori de îngrijiri primare de sănătate au fost elaborate o serie de instrumente care îmbunătățesc practica furnizării serviciilor de asistență medicală comunitară, cu focus pe serviciile preventive.
Astfel, au fost dezvoltate: Ghiduri de practică (cu algoritmul intervențiilor preventive pentru prioritățile identificate la nivel comunitar și recomandări privind obiceiurile alimentare, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, precum și principalele boli cronice prevalente diabetului, sănătatea orală, alăptarea, dezvoltarea copilului și îngrijirea plăgilor); Manual pentru asistenți medicali comunitari cu teme de interes pentru practica curentă (boli transmisibile la copii, traumatisme și accidente domestice, boli cronice la adulțietc); Ghidul pentru sănătatea reproducerii și sexualității la tineri.
Acestea au fost valorificate prin afișarea lor pe platforma de
dezvoltată în proiect, care se adresează medicilor de familie, asistenților medicali comunitari, asistenților medicali școlari și personalului Direcțiilor de Sănătate Publice.
Profil de sănătate locală realizat după model norvegian
Proiectul a adus împreună și a pus bazele unei colaborări între specialiști în sănătate publică cu medici de familie, medici și personal din Direcții de Sănătate Publică și medici din specialități clinice, pentru elaborarea unor instrumente utile pentru practica curentă din asistența medicală primară. A constituit și un prilej de schimb de experiență și colaborare între specialiștii români, cei din Norvegia și echipe internaționale de experți ai OMS.
Copiii din categorii vulnerabile au făcut parte din grupul țintă al proiectului INSP.
„Am realizat profilul de sănătate al comunității locale, după un model norvegian care ne-a oferit informații despre nivelul de sănătate al comunității, care sunt problemele de sănătate dintr-o anumită regiune și cum trebuie stabilite prioritățile în vederea aplicării unor soluții”, a precizat Alexandra Cucu, Medic Primar, Conf. Univ. Institutul Național de Sănătate Publică.
Cu accent pe îmbunătățirea accesului echitabil la serviciile de asistență medicală primară, a celor preventive, furnizate în comunități și în cabinetele medicilor de familie, acest proiect s-a suprapus cu obiectivele Uniunii Europene în domeniul sănătății.
Inițiativa a generat o revigorare a accesului echitabil la servicii de Asistență Medicală Primară, prin integrarea serviciilor furnizate și promovarea sănătății și a serviciilor preventive și a fost construit pe baza rezultatelor unor proiecte anterioare.
Au fost prioritizate acțiunile în comunitate și accesul echitabil la servicii comunitare.
Transpunerea practică a recomandărilor din ghiduri a putut fi efectuată prin intermediul consultațiilor preventive integrate în 100 de cabinete de medici de familie din comunitățile țintă ale proiectului precum și din alte comunități, realizate cu ajutorul Prevent IT, având incluse fișele actualizate ale ghidurilor, dar și cele dezvoltate în proiect (ex: sănătatea reproducerii, sănătatea orală, anemia feriprivă, îngrijirile prenatale, rahitismul, accidente la persoanele vârstnice, cancerul, bolile cardiovasculare, alimentația, activitatea fizică, consum de tutun și alcool).
84 de Info-Pointuri în cadrul Centrelor Medicale Comunitare
În 84 de localități au fost create o serie de Info Point-uri, în cadrul Centrelor Medicale Comunitare din 7 județe (Botoșani, Călărași, Dolj, Giurgiu, Gorj, Neamț, Suceava). Acestea pun la dispoziția beneficiarilor informații utile despre drepturile neasiguraților, drepturile co-asiguraților, traseul pacienților etc..
Tot din sfera instrumentelor de intervenție la nivel local, un model de planificare anuală a activităților de Asistență Medicală Comunitară a fost dezvoltat ca pilot în șapte localități, urmând să fie pus la dispoziția Ministerului Sănătății.
Impactul inițiativei a fost pe măsura finanțării oferite de Granturile SEE
Cu o valoare totală de peste 42 de milioane lei, proiectul a demonstrat importanța finanțării oferite de Granturile SEE, adresându-se direct comunității locale prin crearea accesului echitabil la servicii de asistență medicală primară. Nu în ultimul rând, au fost promovate sănătatea și importanța serviciilor de prevenție în rândul populației prin intermediul activităților implementate si al rezultatelor obținute.
Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.
Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și 2,8 miliarde de euro pentru perioada de finanțare 2014 – 2021.
Detalii pe:
Urmărește Gândul.ro pe
Antena 3
Ce se întâmplă doctore
Stirile Kanal D
Râzi cu lacrimi
Cele mai noi
Știri –
10 Dec, 14:53
Sport –
10 Dec, 14:39
Social –
10 Dec, 14:29
Ultima oră
Actualitate –
10 Dec, 14:24
Știri politice –
10 Dec, 14:10
10 Dec, 13:55