-2.3 C
Botoșani
15 ianuarie, 2025

Monitorizare video în secţiile de ATI și la Urgențe

După cazul de la Spitalul „Sf. Pantelimon”, atât spitalele de stat, cât și cele private vor fi obligate să instaleze camere de supraveghere în secţiile de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) și în unitățile de primiri urgențe (UPU), pentru asigurarea securităţii pacienţilor şi a personalului medical, dar și pentru monitorizarea calităţii actului medical și investigarea unor eventuale incidente, potrivit unui proiect de lege pus recent în dezbatere, la Parlament. Unitățile medicale care nu instalează sistemele de monitorizare sau nu le mențin în stare de funcționare riscă amenzi de până la 200.000 de lei. Totodată, fiecare salon destinat internării pacienţilor va fi dotat cu buton de panică, conform documentului, măsură propusă la un an după ce o gravidă a murit la Maternitatea din Botoșani, după ce a strigat o noapte întreagă să fie salvată, dar nu a auzit-o nimeni.

Propunerea legisl

vă înregistrată săptămâna trecută la Senat – de deputații USR Cristina Prună, Emanuel Ungureanu şi Adrian Wiener – vizează completarea Legii Sănătății (L. 95/2006) cu noi obligații pentru spitale, ce au ca scop atât creșterea calității actului medical pentru pacienți, cât și un grad sporit de protecție împotriva acuzațiilor nefondate şi agresiunilor pentru profesioniştii din domeniul sănătății.

Concret, „toate unitățile sanitare de stat și private care dețin

(ATI), unități de primiri urgențe (UPU) sau compartimente de urgențe sunt obligate să instaleze și să mențină în stare de funcționare sisteme de supraveghere video în aceste zone”, stipulează documentul.

Camerele, montate astfel încât să respecte intimitatea pacienților

Camerele video vor trebui amplasate, însă, în așa fel încât „să asigure monitorizarea continuă a activităților medicale, fără a compromite intimitatea pacienților, în conformitate cu normele legale privind protecția datelor cu caracter personal și drepturile pacientului”.

Inițiatorii spun că prezența sistemelor de monitorizare video în aceste spații medicale este foarte importantă „pentru ca activitatea medicală să poată fi auditată și pentru a exista probe în cazurile care fac obiectul unor anchete”.

Totodată, Urgențele sunt zonele din cadrul spitalelor unde, de multe ori, medicii sunt agresați și au loc altercații, iar prezența camerelor ar duce la scăderea acestor violențe, consideră cei trei deputați.

„În secțiile și compartimentele de terapie intensivă și în Unitățile de Primiri Urgențe sunt trataţi pacienți critici, pacienți cu afecțiuni severe şi stare clinică profund alterată cu diverse grade de insuficiență a funcţiilor vitale. Aici, disciplina corpului medical, respectarea protocoalelor și a procedurilor, a standardelor de îngrijire este esențială. Sunt adresate condiții clinice care amenință iminent viața. Activitatea medicală desfăşurată în aceste secții și compartimente presupune proceduri medicale complexe şi vulnerabilități multiple. Fie că vorbim de spațiile destinate terapiei intensive, celei intermediare, îngrijirii postoperatorii sau supravegherii post-anestezice sau de posturile de lucru de anestezie, procedurile medicale şi intervenționale sunt complexe şi presupun riscuri. Incidentele sau accidentele pot avea consecințe dramatice”, se arată în expunerea de motive.

Imaginile, păstrate cel puțin o lună

Spitalele vor fi obligate să informeze pacienții și personalul medical despre prezența camerelor video și scopul înregistrărilor, afișând anunțuri vizibile la intrarea în aceste zone.

Documentul precizează, de asemenea, perioada minimă de stocare a imaginilor, precum și cine va avea acces la aceste imagini, având în vedere că, potrivit Legii drepturilor pacienților, pacienții nu pot fi filmați sau fotografiați în unitățile medicale, fără consimţământul lor. Excepție fac „cazurile în care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului şi evitării suspectării unei culpe medicale”, conform L. 46/2003.

Proiectul legislativ propus de USR prevede că „înregistrările video vor fi stocate pe o perioadă de minimum 30 de zile și vor putea fi accesate exclusiv de personalul autorizat, în scopul monitorizării calității actului medical, investigării unor incidente sau pentru asigurarea securității pacienților și a personalului medical”.

Spitalele care nu vor respecta noile obligații ar putea fi sancționate cu amenzi cuprinse între 50.000 și 200.000 lei, în funcție de gravitatea abaterii și de impactul asupra securității și siguranței pacienților.

„De multe ori personalul medical este agresat. Cu siguranță, sistemul de supraveghere video ar descuraja astfel de acte şi ar spori gradul de siguranță în aceste spaţii medicale”, motivează inițiatorii legii.

Sistem de panică pentru pacienții internați

Proiectul de lege obligă, de asemenea, toate unitățile medicale de stat şi private care oferă servicii de internare, să instaleze butoane de panică în fiecare salon destinat internării pacienţilor şi să le menţină în stare de funcţionare.

„Butoanele de panică vor fi instalate într-un loc accesibil pacienților, fiind concepute astfel încât să permită semnalarea rapidă a unei urgențe medicale sau a unei situații de pericol iminent către personalul medical și de securitate al spitalului”, stipulează documentul.

Personalul spitalului – atât cel medical, cât şi cel auxiliar – va trebui instruit periodic pentru a ști să utilizeze sistemului de panică. De asemenea, vor fi făcute simulări pentru a testa eficiența acestui sistem.

Nerespectarea obligațiilor privind sistemul de panică „se sancționează conform prevederilor legale în vigoare, cu amenzi cuprinse între 20.000 și 100.000 lei”, conform documentului.

„Urgența medicală sau accidentul pot apărea oricând, pe orice secție de spital. Dincolo de a semnala urgențe, mulți dintre pacienți sunt imobilizați, nu au autonomie şi depind de asistenţa şi îngrijirea acordate la timp. Avertizarea personalului medical este o necesitate”, argumentează inițiatorii în expunerea de motive care însoțește proiectul.

Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/monitorizare-video-sectii-ati-urgente-974338.html

Ultimă oră

Același autor