17.8 C
Botoșani
23 iulie, 2024

Ministrul Petre Daea, întrebat despre preţurile la alimente: Sunt motive serioase ca preţurile să nu mai crească, ba dimpotrivă, să scadă

3 mar 2023

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, vineri, la Iaşi, că sunt motive ca preţurile la alimente să mai şi scadă, motivând că piaţa s-a mai liniştit, iar guvernul a scăzut preţurile la energie şi la gaze.

Întrebat, vineri, de jurnalişti despre creşterea continuă a preţurilor la alimente, ministrul Agriculturii a precizat că nu a văzut o astfel de majorare.

”Nu am văzut această creştere. Dimineaţă în piaţă la Iaşi un domn m-a cunoscut şi mi-a ridicat această întrebare. Am mers cu el să ne convingem care e situaţia reală. Nu au crescut şi e bine că nu au crescut. E bine să mai şi scadă. Sunt motive să se întâmple acest lucru. Vor scădea preţurile la alimente. Cred acest lucru, în condiţiile în care piaţa s-a liniştit, iar preţurile la importuri au scăzut. A scăzut şi la îngrăşăminte şi la energie. Guvernul a luat măsuri importante pentru preţurile la energie şi la gaze. Sunt motive serioase ca preţurile să nu mai crească, ba dimpotrivă, să scadă”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Cât despre preţul cărnii de miel de Paşte, ministrul Daea a spus că nu poate spune acum ce se va întâmpla, dar că se aşteaptă să nu crească.

”Nu pot spune la miel, dar mă aştept să nu crească, dar sper să se valorifice toţi. Îi îndemn pe toţi să mănânce carne de miel de Paşte, să cumpărăm, că avem de unde şi să folosim această carne care este foarte bună şi dă ajutor crescătorilor de ovine”, a afirmat Petre Daea.

Întrebat despre preţul ridicat la ceapă, care a ajuns în unele locuri din ţară şi la şapte lei kilogramul, ministrul Daea a răspuns că nu este vorba de o criză a acestui produs, ci de un reflex nepotrivit pe piaţă.

”Eu am fost azi dimineaţă în piaţă. Am cumpărat ceapă verde la Iaşi, ceapă uscată am luat ieri de la Botoşani. Şi le-am spus producătorilor că nu e în regulă să dai cu şapte lei kilogramul de ceapă, doar pentru că există un preţ mare pe piaţa internaţională. M-am uitat la fermieri, eu înţeleg că ei trebuie să câştige, dar toţi să ne gândim şi la buzunarul celor care cumpără produsele. Nu este o criză, ci o atitudine temporară pe care au luat-o cei ce vând acest produs. Sper să se liniştească”, a adăugat ministrul Petre Daea.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a participat, vineri, la Iaşi la evenimentul cu tema ”Oportunităţi de finanţare prin Planul Naţional Strategic 2023-2027”, organizat de Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală din cadrul Ministerului Agriculturii.

Conferinţa este organizată în cadrul campaniei ”Caravana Cunoaşterii” şi se adresează în principal fermierilor, organizaţiilor societăţii civile şi partenerilor economici, sociali şi de mediu.

Sursa: https://www.news.ro/politic-intern/ministrul-petre-daea-intrebat-despre-preturile-la-alimente-sunt-motive-serioase-ca-preturile-sa-nu-mai-creasca-ba-dimpotriva-sa-scada-1922403603002023031321041113

Ultimă oră

Același autor