Usturoi vândut de țăranii români pe marginea drumului. Sursa foto: Antena 3 CNN
Importăm mult din orice. De la alimente şi haine, până la maşini. Deşi suntem a cincea ţară din Uniunea Europeană ca mărime a terenului arabil şi avem şi cei mai mulţi producători, România a importat fructe în valoare de aproape 30 milioane de euro. Marfa agricultorilor români se vinde la marginea drumurilor, unde puţini se opresc pentru a cumpăra produse autentice. În cele mai bune cazuri ajunge pe tarabe. Însă şi acolo,
le din Polonia sau usturoiul din China sunt mai căutate din cauza preţurilor mai mici.
Pământ avem şi forţă de muncă. Însă importăm mult şi din orice. Usturoiul, spre exemplu, îl aducem din China. Asta deşi în ţară sunt sute de producători care muncesc pentru culturile lor aproape un an. Marfa, de cele mai multe ori, şi-o vând la drum, în faţa gospodăriilor, iar o cantitate mică din ea ajunge în pieţe.
„Nu prea se vinde, că mulți merg la marketuri. Când ajung la țăran, aici la producător, spun că e scump, dar e de muncă la el. Marketurile nu vin, că ei aduc din afară. Poate nu le convine prețul notru, îl aduc pe acela mai ieftin.”, spune o femeie care își vinde usturoiul în fața casei.
Mai ieftin însă, nu înseamnă şi mai bun.
Deşi o mare parte dintre localnici au plecat în marile oraşe, usturoiul din comuna Copălău din Botoşani este renumit şi mulţi care au plecat de aici au grijă ca, de fiecare dată când se întorc acasă, să îşi facă provizii.
România este campioană la importuri. Asta deşi este a cincea țară din UE ca teren arabil și cu cei mai mulți agricultori. În ultimele 6 luni am adus fructe din străinătate în valoare de peste 26 de milioane de euro. O mare parte din bani au mers în Polonia.
„Problema noastră, a României, e importul masiv din Polonia. Ei au plantat pentru piața rusească. De când cu războiul din Crimeea, piața s-a închis și singura piață liberă unde pot să-și vândă producțiile pe piața românească. În țările dezvoltate nu pot să intre așa usor pe piață cum intră la noi.”, spune proprietarul unei livezi de meri.
Importăm 9,3 kg de mere pe persoană și exportăm doar 1,8 kg/persoană. În bani, la fiecare 1.000 de euro fructe exportate s-au realizat importuri de 6.200 de euro. Iar marfa producătorilor români rămâne uitată în depozite şi ajunge în cele din urmă la gunoi.
Nu doar alimentele le aducem din străinătate. Conform datelor BNR între 66-75% din consumul de orice, de la mere și haine la autovehicule, vin din import.