Publicat: 12/12/2024, 17:12
Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, un memorandum privind instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru implementarea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.
Memorandumul vizează reducerea riscului seismic al clădirilor existente și creșterea eficienței energetice a acestora, având ca scop final creșterea siguranței locuitorilor și asigurarea funcționalității clădirilor conform cerințelor fundamentale.
Vor fi finanţate cheltuieli pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii pentru spaţiile în care se desfăşoară activităţi economice, precum şi clădirile de interes sau de utilitate publică. Nu intră la finanţare prin această schemă consolidarea locuinţelor”, a precizat Mihai Constantin.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este furnizorul și inițiatorul schemei, iar unitățile administrativ-teritoriale, împreună cu autoritățile administrației publice centrale și locale, vor fi responsabile de implementarea și administrarea ajutoarelor de minimis.
Plăți efectuate până în decembrie 2030. Buget de 1,39 miliarde lei
Valoarea maximă a finanțării nerambursabile acordate unui beneficiar în cadrul acestei scheme este de 300.000 euro (echivalent în lei, la cursul Inforeuro), iar plățile vor fi efectuate până la 31 decembrie 2036. Bugetul total estimat pentru perioada de implementare a schemei este de 1,39 miliarde lei, iar pentru anul 2024 a fost alocat un buget de 37,5 milioane lei, reprezentând aproximativ 3% din bugetul aprobat pentru Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat.
Schema este valabilă de la data publicării ordinului ministrului dezvoltării în Monitorul Oficial, până la data de 31 decembrie 2030 inclusiv, însă plăţile în cadrul acestei scheme vor fi efectuate până la data de 31 decembrie 2036. Este, aşadar un proiect pe termen mediu-lung, să spunem, însă, care este de absolută necesitate şi ar trebui să înceapă cât de curând”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Executivului.
În perioada 2024-2030, se estimează că aproximativ 750 de întreprinderi vor beneficia de acest ajutor de minimis, adică în jur de 107 întreprinderi anual. Schemele de ajutor vor acoperi, în principal, cheltuieli pentru proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție la clădiri cu altă destinație decât locuință.
CITEȘTE ȘI:
Urmărește Gândul.ro pe
Antena 3
Ce se întâmplă doctore
Stirile Kanal D
Râzi cu lacrimi
Cele mai noi
Știri politice –
12 Dec, 17:37
Economic –
12 Dec, 17:22
Justiție –
12 Dec, 17:06
Ultima oră
Actualitate –
12 Dec, 17:03
12 Dec, 16:26
12 Dec, 16:21