35.6 C
Botoșani
13 iulie, 2024

Criză de personal majoră la cel mai mare spital din Moldova. Doar trei medici se ocupă de diagnosticarea pacienţilor

Cel mai mare

din Moldova se confruntă cu o situație critică fără precedent. Serviciul de imagistică medicală al unității este în criză de personal şi doar trei medici se ocupă de diagnosticarea pacienților.

Cu peste 1.500 de pacienți pe zi, cei trei medici radiologi de la Spitalul Județean de Urgenţă din Botoşani abia mai fac faţă cererilor medicale.

„Avem o perioadă în care încercăm să menținem echilibru, după ora 14:00, pentru că nu avem medici radiologi care să interpreteze radiografii, computer tomografii și ecografii. În cazuri mai dificile vom face un computer tomograf la necesitate, cu o interpretare de către un medic de la domiciliu”, spune Ramona Guraliuc, medic şef UPU SMURD.

În plus, din cauza situației critice, unul dintre cei trei radiologi amenință cu demisia. Este nemulțumit ca, din lipsa mijloacelor imagistice pentru stabilirea diagnosticelor corecte, ar putea fi acuzat de malpraxis. De altfel, unitatea medicală a scos la concurs posturi, însă deocamdată nimeni nu şi-a arătat intenția de a se angaja.

„La începutul anului noi am scos două posturi de medic la concurs. Nu s-a ocupat. Încă doi medici, ca urmare a neocupării posturilor și-au dat demisia. În prezent noi am scos patru posturi de medic la concurs”, spune Bercea Ştefan, director medical spital judeţean Mavromati

Din cauza lipsei de personal, multi bolnavi sunt nevoiți să meargă la alte spitale.

„Te programează până când omul nu mai este”, spune un pacientă.

Recomandare din top articole

„În cazul ăsta sunt nevoită să merg în altă localitate, în alt județ, ca să-mi fac investigații, chiar dacă e o urgență, dacă nu este aici bunăvoință să fie angajați medici imagiști și cu tot cu aparatura necesară care trebuie”, mai spune un pacientă.

„Adresabilitatea este enorm de mare, adică numărul de pacienți este foarte mare vizavi de numărul personalului care deservesc acești pacienți și automat intervine cum să vă spun acea discrepanta, între calitate, durată de timp”, spune o asistentă cardiolog.

Medicii avertizează că, fără măsuri rapide și eficiente, spitalul riscă să se confrunte cu un colaps iminent.

Sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/sanatate/criza-personal-medici-imagistica-cel-mai-mare-spital-din-moldova-712941.html

Ultimă oră

Același autor