15 martie 2023
18 ore ago
– Advertisement –
PARADOX… La spitalul Huși, salariile foarte mari pe care mulți dintre medici le încasează lunar stârnesc o oarecare obidă între colegii mai puțin norocoși! Unul dintre cei supărați pe leafa primită de la unitatea medicală, de pildă, este nimeni altul decât directorul economic al instituției, care, hotărât să își facă dreptate, a recurs la gestul suprem: a dat în judecată Spitalul Municipal Huși, pentru drepturile lui salariale. Chiar dacă gurilele rele au comentat cu ironie faptul că doar nu era să dea spitalul în judecată, pentru că nu sunt asigurați reactivii atât de necesari pentru analizele pacienților, ultima declarație de avere a omului, totuși, arată că, într-adevăr, salariul său net lunar era sub de 5.500 de lei. Ca director medical, să încasezi doar 5.500 lei, în timp ce un coleg medic din spitalul Huși, de exemplu, ia în mână într-o lună suma de 8780 lei pentru activitatea din secție, plus 10.688 lei, pentru gărzile efectuate, în total, aproape 20.000 de lei net, poate fi un motiv de frustrare. Poate tocmai de aceea și liderii SANITAS tot pun la cale acțiuni sindicale, ca să le câștige și angajaților TESA din sistemul sanitar alte drepturi salariale. Dar se pare că până rezolvă SANITAS-ul ceva cu salariile TESA, directorul economic, Cornel Butiuc, a pornit „răzbelul” pe cont propriu.
În timp ce cârcotașii așteptau cu mare nerăbdare ca medicii din Spitalul Huși să anunțe că au strâns (iar) un set de semnături, de data aceasta pentru un scop serios și anume reclamarea publică a lipsurilor (reactivi, medicamente, etc) care îi împiedică să își facă meseria așa cum trebuie în spital, iată că altcineva face mai repede pasul în față! Mai exact, directorul economic al spitalului Huși s-a dus la Tribunal și a dat unitatea medicală în judecată. E drept că nu pentru că nu ar avea pacienții asigurați cele necesare diagnosticării sau tratamentului în spitalul local, ci pentru că e nemulțumit de drepturile sale salariale. Dincolo de orice ironie însă, dacă veniturile sale din prezent sunt cam aceleași cu cele din ultima declarație de avere (de pe 2021, n.r.), leafa de director economic la spitalul Huși e una modestă. Și nu neaparat în comparație cu veniturile celor mai mulți dintre hușeni, cât cu veniturile lunare ale propriilor colegi, medici. Directorul economic al spitalului Huși, Cornel Butiuc, ia în mână, lunar, mai puțin de 5.500 lei. Ba, mai mult câștigă omul ca expert contabil, o activitate separată de munca de la spital. Nemulțumit din acest unghi al salarizării, directorul economic de la Spitalul Huși s-a dus la Tribunal și a pornit acțiunea în Justiție.
Ghinionul de a vedea, lună de lună, statul de plată al tuturor angajaților din spitalul Huși: „Deși ești director economic, te simți ca o femeie de serviciu”
Obida aceasta nici nu ar fi avut cum să nu apară la un moment dat, de vreme ce prin mâna sa trec, practic, toate salariile din spitalul Huși. Și omul vede cum, de pildă, un medic poate pleca într-o lună acasă cu un venit salarial cam de 4 ori mai mare ca al său. „Acum nu că îi țin partea, că nu e cazul, dar ca director medical să iei 5.500 lei și să te uiți cum sunt medici care pleacă cu 20.000 de lei sau mai mult, lună de lună acasă, nu prea îți convine. Deși ești director economic, te simți ca o femeie de serviciu. De asta sindicaliștii tot umblă să „niveleze” puțin situația între angajații din Sănătate, căci TESA e, efectiv, abandonată. Nu comentăm activitatea medicilor, că unii dorm prin gărzi sau că alții muncesc de rup, dar iau aceeași bani. Nu mai spunem asta. Dar spunem că diferențele între medici și personalul TESA, muncitori și personalul de deservire sunt uriașe. Și poate că o infirmieră, săraca, se mulțumește cu puțin, că nu are carte cât un medic, dar un director economic o fi învățat un pic de carte, nu? De asta e corect să fie o salarizare echitabilă”, spun angajații spitalului Huși, care, în principiu, susțin ideea demersului în instanță, pentru drepturile salariale.
Ultimele Știri