De către
15 martie 2023
Cu doar două luni înainte de a împlini 65 de ani, Constantin Manea, unul dintre cei mai longevivi juriști ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, s-a stins din viață. Acesta era cunoscut nu doar ca învățător (absolvise Liceul Pedagogic din Bârlad) și consilier juridic, ci și ca un epigramist talentat, publicat încă din anul 1980. A lucrat ca jurist al ISJ Vaslui între anii 1995 – octombrie 2021, când boala teribilă de care suferea l-a determinat să intre în incapacitate temporară de muncă.
Constantin Manea s-a născut la 26 mai 1958, la Roşieşti, judeţul Vaslui. După şcoala primară şi gimnaziul urmate în satul natal, a frecventat Şcoala
Pedagogică (Colegiul) din Bârlad, pe care a absolvit-o în anul 1979. A fost repartizat ca învăţător în oraşul Negreşti şi a lucrat până în anul 1995 la Şcoala Specială. Între timp, a urmat cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, finalizate în anul 1994. Din 1995, a lucrat ca jurist consult la ISJ Vaslui.
Debutul ca epigramist a fost găzduit de celebra revistă „Urzica” în 1980 şi apoi a îmbogăţit aria colaborărilor la „Papagalul”, „Flacăra – Rebus”, „Rebus” (Timişoara), „Vremea Nouă”, „Adevărul”, „Flacăra Iaşului”, „Opinia”, „Jurnalul de Vaslui”, „Est”, „Clepsidra”, „Elanul”, „Meridianul”, etc.
Editorial, a debutat în 1994, cu un volum în colaborare cu Ion Mititelu, „,Picătura de acid”. Doi ani mai târziu, apare într-un volum colectiv ,,Plecat-am nouă din Vaslui”. Au mai urmat o serie de volume editate sub patronajul Casei de Cultură din Vaslui, unde funcţionează Cenaclul Umoriştilor vasluieni „Constantin Tănase”, devenit mai târziu „Valentin Silvestru”, sub îndrumarea criticului şi istoricului literar Teodor Pracsiu.
„O nouă veste tristă, în primul rând pentru familie, apoi pentru noi, colegii lui de clasă, pentru colegii lui de Liceu Pedagogic, pentru toți cei din învățământ, unde a fost zeci de ani jurist, pentru toți cei care l-au cunoscut! Aseară (marți, 14 martie, n.r.), s-a stins în liniște, trecând la cele sfinte, urcând la cer în dreapta Tatălui, cu demnitatea si modestia care l-au caracterizat în viață, dragul nostru coleg (TITI) CONSTANTIN MANEA! Un om cu suflet mare și o inimă de aur, șeful clasei, șeful de promoție, o minte sclipitoare atât la matematică cât și la română, fiind cel care ne salva de câte ori era cazul la aceste obiecte, ieșind la tablă și spunând domnilor profesori: ba că are o problemă la care nu a găsit rezolvarea sau că are un text dificil de împărțit în propoziții și de analizat. Ne acoperea întotdeauna, indiferent de micile obraznicii pe care le mai făceam față de domnul diriginte prof. dr. Gheorghe Corodescu. Din clasa a IX-a, și-a dovedit talentul deosebit pentru epigrame, făcând atât pentru profesori cât și pentru noi epigrame care de care mai frumoase. Cert este că a fost și va rămâne un mare epigramist! Avem atâtea amintiri frumoase din anii de liceu, din anii de serviciu, din anii când am lucrat împreună la Inspectoratul Școlar Vaslui. Căuta să găsească pentru toată lumea cele mai bune soluții la multele plângeri și nemulțumiri pe care le primea spre rezolvare din partea celor din învățământ. Negreștean convins a activat și apoi a rămas acolo ca un adevărat stâlp în cadrul comunității, având alături de el pe iubitoarea sa soție, Dana. Au trecut împreună prin grele încercări ale vieții, cu fruntea sus, cu demnitate, cu modestie, dar mai ales cu multă dragoste față de oameni, față de copii. În aceste clipe grele pentru familie, pentru noi, pentru toți cei care l-au cunoscut și apreciat, îndreptăm un gând pios către cel care a fost iubitul tată, soț, coleg, prieten, Titi Manea! Dumnezeu să te ierte și să te așeze în lumea celor drepți! Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Te vom păstra mereu în amintiri!”, a scris profesorul Corneliu Pleșu pe contul său de socializare.